Latest News

Residential Architecture
Educational & Sports

Hospitality & Interiors

Refurbishment

Cultural Architecture

Gallery

Recent Posts

Սարգսյան-Կարապետյան խնդիրները դեռ նոր են հրապարակ իջնելու

ՊԵԿ նախագահ Վարդան Հարությունյանը տարեվերջյան մամուլի ասուլիսում հայտարարել է, որ Հայաստանի խոշոր հարկ վճարողների կեսը ունեն ստվերային խոշոր շրջանառություն, որը կազմում է մոտ 48․8 տոկոս: Հարությունյանը հայտարարել է, որ այդ շրջանառությունը բերելու են հարկային դաշտ` լինի կոշտ միջոցներով, թե վարչարարությամբ: Հասկանալի է, որ ՊԵԿ նախագահն ինքնին նման հայտարարություն անելու համար պետք է ունենա քաղաքական աջակցություն, այլապես հայտարարությունը չի կարող լուրջ լինել:
Կասկած չկա, որ Վարդան Հարությունյանը լուրջ մարդ է  և ինքն էլ հասկանում է այդ հանգամանքը: Ըստ այդմ, պետք է ենթադրել, որ նա ունի նման հայտարարություն անելու քաղաքական աջակցություն: Նրան այդ աջակցությունը Սերժ Սարգսյա՞նն է հայտնում, թե՞ վարչապետ Կարեն Կարապետյանը, որի կադրն է հանդիսանում Վարդան Հարությունյանը․․․ Պետական եկամուտների կոմիտեն Հայաստանի իշխանական համակարգում առանցքային կառույց է, ով տնօրինում է այդ կառույցը, նա քաղաքական իմաստով բավական մեծ ազդեցություն է ձեռք բերում իշխանական համակարգի վրա: Այս իմաստով, ՊԵԿ-ի նախագահի պաշտոնում սեփական կադրի նշանակումը Կարեն Կարապետյանի համար իհարկե վարչապետական մեկնարկի քաղաքական եզակի ձեռքբերում էր:
Մյուս կողմից սակայն, Սերժ Սարգսյանը որոշակի դադարից հետո բավականին ակտիվացել է  և այդ տեսակետից հարց է առաջանում նաև ՊԵԿ-ի մասով` Սարգսյանը միայն պաշտո՞նն է տվել Կարեն Կարապետյանին, թե՞ նաև որոշումներ կայացնելու իրավասությունը: Որովհետև եթե որոշումներ կայացնելու իրավասությունը Սերժ Սարգսյանն այնուհանդերձ պահել է իր ձեռքում, ապա դա նշանակում է, որ քաղաքական աջակցության մասով ՊԵԿ նախագահը կարող է կանգնել լուրջ խնդիրների առաջ, քանի որ այդ տեսանկյունից Սերժ Սարգսյանի  և Կարեն Կարապետյանի հարաբերություններում ոչ միայն ոչինչ պարզ չէ, այլ այդ հարաբերություններում խնդիրները դեռ նոր են երևան գալու:
Իհարկե խոշոր բիզնեսի ստվերի հարցը անկասկած հանդիսանալու է այդ խնդիրների առանցքային բաղադրիչներից մեկը, ելնելով թե՛ տնտեսական, թե՛ քաղաքական նշանակությունից: Սակայն հենց այս տեսանկյունից է, որ բոլորովին պարզ չէ, թե այդ ստվերի հարցում քաղաքական աջակցությունը ՊԵԿ-ի վարչա-հրամայական գործունեության ինչ «ստատուս-քվո»  և արդյունք է ենթարկելու:

Pitch House / Atelier M+A

The house is situated in an old residential district with predominant single-storey houses for the past century, and the recent reconstruction activities has seen sprouting of multiple-storey houses rising awkwardly within the neighbourhood. The Pitch House has been retained as a single storey house to preserve the existing scale of the houses in the neighbourhood.  A single pitch roof is designed to slope away from the three-storey high party wall of the adjacent house, and the roof is positioned low in height with a gentle roof angle. The car porch roof at the front of the house forms a layering effect with the main roof in the same angle.  The Pitch House is designed with a simple form, where the family of the house can unwind and enjoy tranquility in this suburban part of the island.The interior space is intimate in scale, with the Living room opening out to the front patio and towards the garden, to serve as an extended space for family activities and occasional outdoor dining.  An indoor open courtyard is also inserted in the middle of the house for the Master Bedroom to enjoy outdoor space. In line with its simple form, the house also employs simplicity in its materials. 
In this tiny island where land is scarce and the city is overcrowded with development, the Pitch House remains single-storey and petite in size as it blends quietly with its neighbourhood. 
















Maison de L´Enfance / Nomade architectes

It is important for children to like the Maison de la Petite Enfance, for them to feel comfortable there, free yet safe. It has to be gentle and tender with them, participate in their education, help them find their marks and stimulate their imaginations» – The elected officials of Lieusaint. With the children’s well-being in mind this is how NOMADE Architectes designed and carried out the project. The facility is composed of the following:
- a family nursery
- a medical entity for monitoring children and check-ups for admission
- a rest space for child-minders (RAM)
- a multi-reception with a 40-cot capacity
- a place for receiving children and parents (LAEP)
The Maison de la Petite Enfance is located on a space that acts as an interface between houses on one side and the center of Lieusaint on the other. With its use of materials and its location, the building fosters gentle, harmonious incorporation into the larger landscape. It is built on a north-south axis.
A neighboring woodland led NOMADE Architectes to preserve and enhance this landscape heritage by creating a dialog between its volumes and the woods. The Maison de l’Enfance is located in the path of a «greenway» that links the center of Lieusaint with new outlying buildings.The entrance plaza to the building opens onto this greenway. A slope rises up from this pedestrian zone to the Maison’s entrance, guiding patrons gently to the front door. The formalism of the gabled roofs, as required by the local master-plan, becomes an original concept by repeating the same motif in the façade, using ceramic tiles to create a single-material envelope.
NOMADE Architectes worked on the quality of the interior atmosphere, basing it on a central concourse punctuated with patios, considerable natural light and controlled hygrothermal surroundings. Used as the building’s backbone, this concourse adapts to the varying moments of the building’s life:
- reception time: a friendly space for welcoming the public
- activity time: connections with the multiple reception area, the nursery, the shared space, administration and the annexes
With its compact shape, the building is organized functionally.
The building is split into two interconnected parts:
The central unifying concourse running north/south
The function-based compartments (multiple reception, nursery, shared space and administration) are rather like small houses forming a village around the main road.
NOMADE Architects offered construction solutions that made it a sustainable, optimized project in energy-consumption matters:
- the building meets RT 2012 (thermal regulation) standards for low-energy consumption
- Interior patios accessible to children and staff instill eco-responsibility in the children
- More than simply easing foot traffic and raising the children’s awareness, the patios also control the building’s temperature with air-intake that provides ventilation for all buildings and contributes to the summer comfort of all users
- Solutions such as landscaped roofs hallmark the building’s ecological ambitions
- 20 sq. m solar panels in the tiles increase user comfort
Product Description.The materials used project an image of the building’s sustainability in harmony with the natural environment. Made of wood in its structure and finishings, the project demonstrates genuine commitment to an adapted response thanks to noble and lasting materials.
NOMADE Architectes opted for a wooden building system that enabled it to save time in the construction.The roofs are made of flat ceramic tiles that cascade down to the walls, thus creating contemporary archetypes in perfect harmony with the existing neighborhood.
By using these materials, the architecture has been able to reposition the building in a fun, contemporary way.














Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes

The nursery Jules Guesde, built in 1898, is the first Paris public nursey dedicated to small children built with the objective to reinforce the care, sanitary protection and wellbeing of new born and very young children. 
The original building is representative of a “generous” architecture which sought, in line with the initial hygienist ideals, comfort, health and wellbeing for the occupants and quality of air which did not exist in the majority of homes at that time.
Our project of rehabilitation aims to achieve the following objectives:
  • increasing the capacity of the day-nursery to receive 33 children with 3 distinct age sections
  • creating an new entrance hall for the public on the lower ground floor
  • reduction by 50% of the primary energy consumption of the building with an aim for 80kWhEP/m² per year established by the “Paris Climate Protection Plan” to achieve less greenhouse emission and less energy consumption by 2020 in excess of European targets. 
Street Side Courtyard and the New Entrance
The original brick street facade is richly decorated with polychromatic multi-materials with ceramic floral motifs.
The new entirely glazed facade for the lower ground floor opens out completely and offers a maximum of natural light into the internal spaces including the main entrance hall.
Street Facade
The design intent for the project is seen in continuity with the original building, taking into account the value of its architectural heritage and its intrinsic qualities (volumes, and natural light penetration).
At the same time, it introduces contemporary elements which, inspired by the vocabulary and characteristics of the original decorations and playing with the reference to the world of plants as a leading thread, translates and presents them in the global project.
For the lower ground floor facade this play on references is expressed in the tree form of the new steel columns supporting the facade above and which seem to extend the plant form decorations to the ground below, making them “take root”.
Rear Courtyard Facade 
The same creative spirit and architectural treatment gives life to the rear courtyard. The existing blind facade is transformed into a translucent envelope of polycarbonate with a metal mesh serving as brise-soleil allowing natural light to penetrate internally.
The mesh, laser cut with tree form shapes, botanical references and enriched with recognizable forms of animals, projects these forms in a shadow play through the polycarbonate.
The effect obtained internally suggests an exterior open and natural world, whilst outside the forms and textures of the mesh, directly accessible to the touch and views of the children, constitute for them an interesting sensory and cognitive experience.
Treatment of Internal Spaces
Our project has integrated the quality of the original generous volumes and maintains the original structure and the largely glazed partitions allowing natural light to penetrate deep inside.
At upper ground floor, in the volume under the restored rooflight, the sleeping space for the “middle children’s section” is accommodated under an igloo shaped structure naturally lit by the new polycarbonate facade.
Product Description.The EVERLITE DANPALON façade facing the courtyard allowed us to transform the existing opaque wall into a translucent backdrop of polycarbonate with an external metal mesh serving as brise-soleil.
The polycarbonate allows natural filtered light to penetrate the large volume under the skylight.
The mesh, laser cut with tree form shapes, botanical references and enriched with recognizable forms of animals, projects these forms in a shadow play through the polycarbonate.
With an external space surrounded and constrained by imposing buildings the effect obtained internally suggests an exterior open and natural world, whilst outside the forms and textures of the mesh, directly accessible to the touch and views of the children, constitute for them an interesting sensory and cognitive experience.

















Videos